HOGYAN SEGÍT A MINDFULNESS A STRESSZ LEGYŐZÉSÉBEN?

Mindenki stresszel, hiszen a stressz egy általános jelenség. Senki nem mentes tőle. Méghozzá azért, mert evolúciósan igen nagy szerepe van. Elég csak a mamutra és az ősemberre gondolnod. Ha elődünk nem lett volna stresszes emiatt a hatalmas állat miatt, nyugodtan várta volna, amíg az be nem lakmározza. A stressz azonban menekülési reakciót váltott ki belőle. De azóta már elég sok idő eltelt, így nem csak az evolúciós vonatkozását tudjuk, hanem azt is, hogy van pozitív stressz – ami motivál – és negatív stressz – ami korlátoz – is. A mindfulness szempontjából az utóbbinak van jelentősége, hiszen ezt kell előbb elfogadnunk, majd elengednünk, ahhoz, hogy nyugisabbak legyünk.

Screen Shot 2018-03-21 at 16.03.14

Engedd el! Annyiszor hallani, hogy már közhely lett belőle. Gondolom sokszor mosolyogsz rajta Te is.  De miért? Hát valószínű azért, mert tudjod nem is olyan könnyű elengedni azokat a dolgokat, amelyekre annyira rápörögsz, amelyek  sokszor teljesen kifárasztanak és totál stresszelnek.

Ha nem vagy annyira jártas a meditálás területén, de érdeklődő vagy az már épp elég. És nem kell megijedni, semmiféle filozófia nincs ebben a dologban. Bár a buddhizmusból ered, de a mindfulness meditációknál nem a kiüresedés a cél, továbbá ez egy pszichológiai irányzat, pszichológiai eszközökkel. (Ezt leginkább azok megnyugtatására írom, akik nem akarnak filozófia, vallási dolgokba belekezdeni, vagy más a vallásuk stb… a mindfulness nem erről szól)

Itt arról van szó, hogy akár rövid gyakorlások során a figyelmedet egy pontra fókuszálod és edzed azt. Ezek a mini tréningek, amelyek tarthatnak akár csak napi 1-3 perc hosszan segítenek abban, hogy megtanulj fókuszálni.

 

Hogy megtanuld, hogy a gondolataidat hogyan tereld el vagy hogyan engedd el, ha valamire koncentrálnál, valamit csinálnál. Ez nagyon hasznos a stresszkezelésnél és a felgyorsult multitasking világunkban is. A mindfulness meditáció inkább egy megfigyelés. A légzés figyelés lehet például az alap, de ha bejönnek gondolatok – márpedig bejönnek – azokat is megfigyeled, elfogadod, hiszen a gondolataid Te magad vagy, majd elengeded. A tudatos jelenlét meditációkat van aki ahhoz hasonlítja, mint amikor tavasszal, vagy nyáron kifekszel a fűbe és nézed a felhőket, jönnek mennek. Próbáld meg ugyanezt tenni a gondolataiddal mindfulness meditáció közben. 

NE MARADJATOK LE SEMMI ÚJDONSÁGRÓL, KÖVESSETEK AZ INSTAGRAMON  ITT,

Screen Shot 2018-03-21 at 16.33.34

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s